brouwerijen

Als u een horecaonderneming runt waar alcohol wordt geschonken, dan staat er waarschijnlijk ook wel bier op de kaart. Grote kans dat u daarvoor overeenkomsten hebt gesloten met brouwerijen.

Financieringsovereenkomst

Veel ondernemers die bijvoorbeeld willen verbouwen of een pand willen kopen, sluiten daarvoor een financieringsovereenkomst met een brouwerij. Horecaondernemers denken vaak dat ze als enige tegenprestatie voor de lening, naast het betalen van rente, het bier (en eventueel overige dranken) van de brouwerij hoeven te schenken. Maar wat die ondernemers vaak niet weten, is dat de brouwerij bij het verstrekken van de lening zo weinig mogelijk risico probeert te lopen. Als er kritisch naar de financieringsovereenkomst wordt gekeken, dan blijkt namelijk dat brouwerijen zich voor allerlei dingen willen indekken.

Waar moet u dan op letten als u zo’n financieringsovereenkomst met een brouwerij wilt sluiten? Ten eerste is het verstandig om goed te kijken naar de looptijd en het rentepercentage. Kan er bijvoorbeeld versneld worden afgelost? Zo ja, staat er een boeteclausule in de overeenkomst? En als u de lening sneller aflost, eindigt een eventueel afnamebeding  dan als het hele bedrag is afgelost, of pas op het moment dat de looptijd van de financiering is verstreken?

En wat zijn nu die zekerheden die de brouwerijen vaak willen inbouwen in de overeenkomsten? U kunt bijvoorbeeld denken aan een pandrecht op de inventaris of de goodwill, een recht van hypotheek op de eigen woning van de ondernemer of bijvoorbeeld een pandrecht op vermogen, zoals rekeningen, aandelen of auto’s. Ook willen de brouwers vaak dat derden (bijvoorbeeld partners of familieleden) borg staan voor de ondernemer. Dit gaat allemaal erg ver en staat lang niet altijd in verhouding tot het bedrag van de lening of het daadwerkelijke risico dat de brouwerijen lopen.  Neem daarom altijd contact met een advocaat op voordat een financieringsovereenkomst wordt gesloten.

Bruikleenovereenkomst

De bruikleenovereenkomst is een veelvoorkomende overeenkomst tussen horecaondernemer en brouwerij. Als u zo’n overeenkomst sluit, mag u de tapinstallatie lenen van de brouwerij en hoeft u daar zelf niet in te investeren. Vaak staat daar wel tegenover dat u met de tapinstallatie alleen maar de dranken van de brouwer schenkt, en dat u die drank inkoopt (voor relatief hoge prijzen) bij de brouwer zelf of een bepaalde groothandel.

Als u een bruikleenovereenkomst sluit, zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. Stel, er wordt een tapinstallatie in uw café neergezet, vindt u het dan goed dat er aanpassingen aan uw pand moeten worden gedaan? En moeten die aanpassingen weer ongedaan worden gemaakt bij het eindigen van uw huurovereenkomst? Wie verwijdert de installatie en betaalt daarvoor? Verder moet u nadenken over verzekering en onderhoud. Kortom, er komt een hoop kijken bij een bruikleenovereenkomst.

Afnamebeding

In veel overeenkomsten die met brouwerijen gesloten worden, staat een zogenaamd afnamebeding opgenomen. Dit houdt in dat u dan per se bij de brouwerij bepaalde dranken moet inkopen die u in uw onderneming schenkt. Ook een afnamebeding is niet zonder regels. Het mag bijvoorbeeld maar vijf jaar duren en mag niet stilzwijgend worden verlengd. Maar hierop zijn een paar uitzonderingen, zoals wanneer u het pand van de brouwerij huurt.

Verder is het belangrijk om bij een afnamebeding duidelijk te weten hoe lang de looptijd is en voor welke producten het geldt. Het kan handig zijn om dit precies op te schrijven om ongewenste verrassingen te voorkomen. Alleen voor fusten pilsener of ook kleinere verpakkingen? En hoe zit het met sterke drank en frisdranken? Door concrete en specifieke afspraken te maken, weet u waar u aan toe bent.

Ook is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als de overeenkomst waar het afnamebeding in staat, eerder beëindigd wordt. Eindigt dan ook automatisch het afnamebeding of loopt dat door? Onze advocaten kijken graag met u mee om uit te zoeken of aanpassingen nodig zijn.

Kortingsregelingen

Als u met een brouwerij in gesprek bent, of al een contract hebt, is het belangrijk om af en toe de kortingsregeling te bespreken. Ook hierbij moeten duidelijke afspraken gemaakt worden, zoals voor welke producten de kortingsregeling geldt. Krijgt u geen korting op alle producten? Zorg er dan voor dat u een overzicht maakt van de producten waarop u wél korting krijgt. Het helpt namelijk om tijdens onderhandelingen goed voorbereid te zijn.

Ook moet u letten op de manier waarop de korting wordt gegeven. Gaat het om een vast bedrag? Laat dan in de overeenkomst vastleggen dat het bedrag jaarlijks wordt geïndexeerd. Op die manier …   Verder kunt u proberen om met de brouwerij een beloningssysteem af te spreken. U krijgt dan meer korting als u meer dan een bepaalde hoeveelheid liter drank weet te verkopen.

Vergeet tot slot niet om voor de onderhandelingen na te denken over extra producten zoals bierviltjes en glazen. Brouwerijen doen hier vaak niet moeilijk over omdat ze zulke dingen voor weinig geld in kunnen kopen. Een andere manier om meer voordeel te halen uit onderhandelingen is bepaalde ondersteuning van de brouwerijen in het contract op te laten nemen. Een voorbeeld is dat de brouwerij zorgt voor evenemententaps en promotiemateriaal op hele drukke dagen, zoals Koningsdag (of natuurlijk carnaval, beneden de rivieren). Een brouwerij laat de kortingsovereenkomst niet snel kappen op zulke bepalingen, terwijl het voor u relatief veel geld kan opleveren.

Kortom: het is de moeite waard om te proberen om specifieke bepalingen in de overeenkomst te laten zetten. Als u het niet vraagt, moet u er niet op rekenen dat de overeenkomst zomaar in uw voordeel wordt aangepast. Onze advocaten willen u graag advies geven voor u aan de onderhandelingstafel gaat zitten.

Heeft u vragen met betrekking tot overeenkomsten met brouwerijen? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.