201805.15
1

Terrasvergunning aanvragen: belangrijke aandachtspunten

Terrasvergunning aanvragenHet weer wordt beter, de zon gaat schijnen en de terrasstoelen worden afgestoft. En met die bankjes, stoeltjes en tafeltjes voor de deur ziet uw onderneming er voor de klanten een stuk aantrekkelijker uit. En dan hebben we het nog niet gehad over de extra omzet die een goedlopend terras kan genereren.  Of u nu een startende ondernemer bent die voor het eerst een vergunning gaat aanvragen of u al jaren een horecaonderneming hebt: u gaat een terrasvergunning aanvragen. Hierbij een aantal tips en aandachtspunten.

Wees creatief en bedenk hoe uw ideale terras eruitziet

Deze tip klinkt logisch maar is misschien wel een van de allerbelangrijkste. Ga eens rustig zitten en bedenk op welke wijze u uw terras zou willen inrichten. Wanneer u er rustig over nadenkt, komen er vaak goede ingevingen en blijkt er veel meer mogelijk dan enkel een stuk terras recht voor de ingang van het pand. Denk eens aan een terras aan de overkant van de straat, aan de zijkant van het horecapand of misschien wel op een stuk grond van de buurman. Wees creatief en dan blijkt ineens dat er veel opties zijn.

Lees de toepasselijke regels eens goed door

Zoek eens op welke regels er in uw gemeente gelden met betrekking tot uw horecaonderneming en specifiek uw terras. Mag terrasverwarming altijd geplaatst worden? Wat zijn de regels met betrekking tot muziek op het terras? En kunt u met een evenement zomaar een buitentap plaatsen? Allerlei vragen die in de beleidsregels van uw gemeente wellicht gemakkelijk terug te vinden zijn. Lees ze goed door, en wellicht komt u op ideeën.

Terrasvergunning aanvragen: doe in één aanvraag meerdere voorstellen

Een terrasvergunning aanvragen kunt u creatief doen. Op het moment dat u een aanvraag  indient, bent u bijvoorbeeld niet verplicht om één optie te presenteren die uiteindelijk wordt af- of toegewezen. Probeer daarom het onderste uit de kan te halen: dien een tekening in met daarop het terras in uw ideale afmetingen. Voeg tevens een tweede (en misschien wel een derde) tekening toe waarop u het terras weergeeft zoals het moet worden wanneer de eerste (en wellicht tweede) optie wordt afgewezen. Het voordeel: u betaalt maar éénmaal leges, wellicht wordt de gewilde eerste variant toegewezen en zo niet, dan is de gemeente verplicht om te motiveren waarom die eerste optie niet kan worden toegestaan. U kunt op uw beurt weer onderzoeken of die afwijzing logisch en in overeenstemming met de regels is.

Ga niet zomaar met een afwijzing akkoord

Veel ondernemers denken dat wanneer een vergunningsaanvraag is afgewezen, het over en uit is. Een veelgehoord argument is dat de medewerkers van het bestuursorgaan immers het beste weten of een vergunning kan worden toe- of afgewezen; ruimte voor discussie is er niet. Niets blijkt minder waar. Geregeld is in de bezwaarfase succes te behalen. Slik de beslissing dan ook niet voor zoete koek en maak eens bezwaar. De medewerkers van de gemeente zullen u er echt niet op aankijken. Krijgt u de gewenste vergunning in bezwaar rond, dan kan dat duizenden euro’s omzet opleveren.  Kijk voor het maken van bezwaar naar ons blog met vijftien tips voor het maken van bezwaar.

Heeft u vragen over uw mogelijkheden voor een terrasvergunning? Of wilt u onderzoeken of een bezwaarprocedure in uw geval zinvol kan zijn? Neem dan direct contact op met onze advocaten. Het eerste contact is vrijblijvend en we helpen u graag op weg.