exploitatievergunningOm een horecabedrijf te mogen runnen (exploiteren), zal er bijna altijd een exploitatievergunning nodig zijn. Bijna iedere burgemeester wil namelijk dat de uitbater van een horecaonderneming zo’n vergunning heeft. In de vergunning staan voorwaarden die te maken hebben met de openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de directe omgeving van het horecabedrijf. Zonder een vergunning is het op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) meestal verboden om de onderneming te exploiteren.

Aanvraag van de exploitatievergunning

Bij het aanvragen van een exploitatievergunning kan er om verschillende redenen iets misgaan. Een veelvoorkomende reden om de vergunning te weigeren is dat de exploitatie van het horecabedrijf in strijd is met het bestemmingsplan van de gemeente . Ook kunnen in de APV redenen staan waarom de vergunning geweigerd zou kunnen worden.

Bedenk ook dat de vergunning persoonsgebonden is. Als u een horecabedrijf koopt, krijgt u niet automatisch een vergunning. Het feit dat de vorige eigenaar een vergunning had, wil nog niet zeggen dat u die ook krijgt. Het Bibob-onderzoek, bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat de burgemeester uw aanvraag weigert.

Vindt u de aanvraag van de exploitatievergunning maar lastig, of heeft u andere problemen? Zoek dan direct contact met een van onze gespecialiseerde advocaten.

Wijzigen of opnieuw aanvragen van de exploitatievergunning

Soms zult u de vergunning moeten laten veranderen of opnieuw aanvragen. Bent u van plan om belangrijke dingen te gaan veranderen in uw horecabedrijf—nieuwe rechtsvorm, bijvoorbeeld? Een terras aanleggen of uitbreiden? Of gaat u een nieuwe leidinggevende in dienst nemen?

Neem contact met ons op. We bekijken graag voor u of dit gevolgen heeft voor uw vergunning.

Intrekking van de exploitatievergunning

Krijgt u bericht van de burgemeester dat de exploitatievergunning wordt ingetrokken? Wacht niet te lang en neem contact op met een van onze gespecialiseerde medewerkers. Zonder vergunning komt uw bedrijf stil te liggen, en dat zal allerlei (financiële) gevolgen hebben. Onze advocaten kunnen voor u het besluit eens goed onder de loep nemen en bijvoorbeeld zo snel mogelijk een spoedprocedure (voorlopige voorziening) bij de rechtbank starten.

Heeft u vragen met betrekking tot de exploitatievergunning? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.