speelautomatenvergunningHet hebben van een speelautomaat is voor veel horecaondernemers erg belangrijk. Zo’n automaat zorgt voor extra inkomsten doordat mensen erop spelen, meer tijd doorbrengen in de horecaonderneming en dus waarschijnlijk ook meer geld uitgeven aan consumpties. Sommige bezoekers zullen een speelautomaat zo op prijs stellen dat ze ervoor terug blijven komen als vaste klant. Klinkt goed, of niet? Toch plaatsen veel ondernemers geen speelautomaat in hun horecabedrijf. Ze denken bijvoorbeeld dat de kosten te hoog zijn of dat er te veel regels bij komen kijken: “Er wordt in mijn geval toch geen toestemming gegeven.” Lees hier waarom het zinvol is een speelautomatenvergunning aan te vragen.

De speelautomatenvergunning

Stel, u heeft besloten dat u een fruitautomaat wilt neerzetten in uw bar. Wat komt daar dan bij kijken? Als u een kansspelautomaat (een automaat die bij wist van een speler geld of extra spelen uitkeert) wilt plaatsen, heeft u twee vergunningen nodig. Allereerst moet een exploitatievergunning bij de Kansspelautoriteit worden aangevraagd. Waar ondernemers vaak van schrikken, zijn de eenmalige kosten voor de aanvraag: ongeveer € 1.800,-. Maar, zo’n vergunning is tien jaar geldig, dus als u het over die periode bekijkt, valt het misschien mee. Bijkomende kosten zijn een jaarlijkse vergoeding aan de Kansspelautoriteit voor controle op de exploitatievergunning en een relatief beperkt bedrag aan kansspelheffing. Naast de exploitatievergunning hebt u een aanwezigheidsvergunning nodig. U kunt die bij de gemeente aanvragen. De aanwezigheidsvergunning is één jaar geldig en kost een paar tientjes.

Niet iedere horeca-inrichting mag een speelautomaat plaatsen

In de huidige wetgeving is er een verschil tussen zogenaamde hoog- en laagdrempelige horeca-inrichtingen. Dat heeft niet te maken met drempels of verhogingen op de grond, maar met de soort activiteiten die plaatsvinden in de horecaonderneming. Bij hoogdrempelige horeca gaat het om cafés en restaurants waarbij het bezoek op zichzelf staat, waar geen andere activiteiten plaatsvinden waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend en waarvan de activiteiten in belangrijke mate zijn gericht op personen van 18 jaar en ouder. De hoofdactiviteit is dan het schenken van alcohol al dan niet in combinatie met het verzorgen van maaltijden. Kansspelautomaten mogen alleen geplaatst worden in hoogdrempelige horeca-inrichtingen of in een hoogdrempelig gedeelte van een inrichting die zowel een hoog- als een laagdrempelig gedeelte heeft (zogenaamde samengestelde inrichtingen). Laagdrempelige horeca-inrichtingen krijgen dus geen speelautomatenvergunning.

Wees creatief met uw horeca-inrichting

Als u creatief nadenkt en een beetje handig omgaat met de ruimte die u hebt, dan kunt u proberen om een gedeelte van uw horecabedrijf hoogdrempelig te maken. Dan wordt het ineens mogelijk om een kansspelautomaat neer te zetten. Denkt u bijvoorbeeld aan de afhaalchinees die ook een restaurantgedeelte heeft. Het is u misschien wel eens opgevallen dat het restaurant afgeschermd is van de rest: daardoor is het hoogdrempelig geworden en kan er een speelautomaat worden neergezet. Zoiets kunt u ook bij uw eigen horecaonderneming toepassen.

U wilt wel een gokje wagen en gaat misschien een kansspelautomaat plaatsen? Onze advocaten bespreken graag met u wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u vragen met betrekking tot de speelautomatenvergunning? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.