terrasvergunningWilt u graag een terras aanleggen? In sommige gemeenten moet u daarvoor een terrasvergunning hebben. Óók als het terras op uw eigen grond staat. Zoek daarom van tevoren goed uit welke eisen de gemeente stelt. Bedenk ook dat het normaal gesproken tot acht weken kan duren voor de gemeente een beslissing neemt over een aanvraag, dus wees op tijd.

Waar wordt naar gekeken?

De gemeente beoordeelt verschillende dingen bij de aanvraag voor een terrasvergunning. Belangrijk is de vraag welke invloed het terras zou gaan hebben op het woon- en leefklimaat. U hoeft hierbij niet bang te zijn dat een vergunning wordt geweigerd of ingetrokken op basis van geluidsoverlast.

Daarnaast mag een terras de weg niet beschadigen, het beheer en onderhoud niet belemmeren en geen gevaar voor weggebruikers veroorzaken.

Kansen voor een groter terras

Als u slim bent, denkt u direct al na over een zo groot mogelijk terras. Vraag niet alleen een vergunning aan voor een stukje terras pal voor uw café, maar ook voor een terras aan de overkant van de straat of op het stuk grond voor de buurman. Als het allemaal lukt, dan kunt u met een groot terras mogelijk veel geld verdienen.

Probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen bij hoe uw ideale terras eruitziet, en vraag de gemeente om een vergunning voor dat plan. Als uw optimale terras niet mogelijk zou zijn, vraagt u de gemeente om dan in ieder geval een vergunning voor een minder groot terras te verlenen. Op die manier betaalt u eenmalig de kosten voor de aanvraag en hebt u in één keer duidelijkheid over of een groter terras mogelijk is. Handig voor in de toekomst!

Strikte handhaving

Waarom zou u een vergunning aanvragen voor een (te) groot terras dat u voorlopig toch nog niet zult gebruiken? Dit heeft te maken met het feit dat gemeenten steeds strenger worden. Een terras dat ook maar iets groter is dan de vergunning toelaat, kan een flinke boete opleveren. U speelt dus op safe door een aanvraag te doen voor een groter terras dan dat u in gebruik hebt.

Heeft u vragen met betrekking tot uw terrasvergunning? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.